CookiesLG OLED TV en Samsung OLED TV – de verschillen

10 augustus 2012 12:52 door Hans Wind

LG OLED TV en Samsung OLED TV - de verschillenBinnenkort komen de 55 inch Samsung 55ES9000 en de LG 55EM9600 OLED TV op de markt. Deze fabrikanten gebruiken in hun OLED schermen een andere techniek om het TV beeld op te bouwen. Het gaat daarbij om zeer complexe, nieuwe technieken waarover lange technische verhalen zullen worden geschreven. In dit artikel willen we op een eenvoudige, wat simplistische manier proberen de belangrijkste verschillen duidelijk te maken zonder dat we daarbij de pretentie hebben volledig te zijn.

De belangrijkste voordelen en nadelen van OLED TV hebben we al eens eerder uitgelegd in ons artikel artikel OLED TV voor- en nadelen.

De verschillen tussen de twee fabrikanten kunnen we in twee hoofdgroepen verdelen en die zijn:
• De manier waarop een beeldpunt wordt opgebouwd op de OLED TV
• De manier waarop 3D weergave tot stand komt

Laten we in die genoemde indeling eens naar de verschillen kijken.

RGB OLED

Samsung OLED TV

Samsung maakt voor haar OLED TV gebruik van het RGB OLED systeem.

De aanduiding RGB OLED is een afkorting voor Red Green Blue Organic Light Emitting Diode.

Op een RGB OLED TV scherm is elke pixel (beeldpunt) opgebouwd uit drie subpixels (organische diodes). Deze subpixels zijn uitgevoerd in respectievelijk de kleuren Rood, Groen en Blauw (RGB).

Bij dit systeem wordt dus gebruik gemaakt van organische LEDS die elk hun eigen hoofdkleur uitstralen. Door de lichtsterkte per kleur LED (rood, groen of blauw) te variëren kan elke kleur worden gevormd. Wanneer alle drie de kleuren maximaal licht uitstralen is de beeldpunt fel wit. Wanneer alle drie subpixels uit staan wordt compleet zwart gevormd.

WRGB OLED of WOLED

LG OLED TV

De LG OLED Tv’s maken gebruik van het WRGB OLED of WOLED systeem.

WRGB OLED is de afkorting van White Red Green Blue Organic Light Emitting Diode.

Bij een WRGB OLED of WOLED TV scherm is elke beeldpunt opgebouwd uit vier witte subpixels (organische diodes). Drie van de vier subpixels zijn voorzien van filters in respectievelijk de kleuren Rood, Groen en Blauw (RGB). De vierde pixel heeft geen filter en blijft dus wit.

Samsung 3D TV

Samsung maakt voor 3D weergave op de TV gebruik van snel wisselende stereoscopische beelden voor het linker en rechter oog. Deze schakeling kan bij een OLED TV nog veel sneller gebeuren dan bij de huidige TV schermen waardoor mogelijk crosstalk kan worden voorkomen. Dit wordt het actieve 3D systeem genoemd. Hiervoor is een bril nodig die voorzien is van een batterij en een synchronisatie koppeling met het 3D TV scherm.

Voordeel van deze techniek is dat volledig Full HD beeld kan worden weergegeven. Nadeel is dat de bril relatief duur en wat zwaarder is en dat in combinatie met andere lichtbronnen soms flikkering kan optreden.

LG 3D TV

Bij LG TV’s wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde passieve- of polarisatie systeem. Bij deze techniek wordt een filter voor de beeldpunten gezet waardoor de “beeldlijnen” om en om anders worden gepolariseerd. Door een bril te dragen met glazen die elk een verschillende polarisatie hebben ziet elk oog het beeld dat voor dat oog bestemd is. Voordeel van deze techniek is dat gebruik kan worden gemaakt van een goedkope, lichte 3D bril en dat geen flikkering optreedt door andere lichtbronnen. Nadeel is dat met deze techniek op dit moment geen Full HD beeld kan worden weergegeven en dat het filter effect kan hebben op de kwaliteit van de gewone 2D weergave.

Wat is nu de beste techniek?

Dat is natuurlijk de hamvraag. Vanzelfsprekend claimen beide fabrikanten dat hun techniek superieur is. Daarbij worden soms de nadelen van de concurrerende techniek uitvergroot en bovenal de voordelen van de eigen techniek versterkt met weglaten van de nadelen van de eigen techniek.

Op dit moment zijn helaas nog geen productiemodellen van de Samsung en LG OLED TV’s beschikbaar. Die zijn natuurlijk wel noodzakelijk om een verantwoord oordeel te vormen over de verschillen in scherpte, helderheid, contrast, kleurverzadiging en kijkhoek neutraal te kunnen beoordelen.

Wij zijn er van overtuigd dat beide OLED systemen een enorme sprong vooruit zullen betekenen voor de beeldkwaliteit van de TV. We wachten dan ook met spanning af tot we de eerste productiemodellen aan een review kunnen onderwerpen. We houden u op de hoogte.